Bang! the dice game – The Walking Dead

bang-the-walking-dead-dice-game-web

1. Gegevens

 • Minimum leeftijd: 13+
 • Spelduur niet vermeld maar volgens eigen inschatting 30 minuten (3-5 spelers) 40 minuten (6-8 spelers)
 • 3-8 spelers
 • Spelauteurs: Michael Palm & Lukas Zach
 • Uitgeverij: USAopoly
 • Taal: Engels
 • Jaar van eerste uitgave: 2015

2. Deugdelijk doorslagje

 • De impact van een televisiereeks op spellenland is nooit zo groot geweest als die van “The Walking Dead”. Na de eerste afleveringen kropen alle bekwame en minder begenadigde spelontwerpers achter hun computer om spelletjes met zombies te ontwerpen.
 • Overdaad schaadt en ik heb mijn portie gehad. Zowel op gebied van films, pc-games als bordspellen. Als ik ergens “zombie” in de titel ontwaar, dan is het meestal genoeg voor mij om het te laten liggen. Je kan de deur echter niet eeuwig dicht laten en af en toe moet je een zombie-ding binnenlaten. Persoonlijk zweer ik nog altijd bij “Zombies!!!” van Todd Breitenstein, Twilight Creations al sinds 2001. Klein doosje, 2 blaadjes regels, massa’s plastic zombies en een boel kaarten met bloederige pulp-horror-prenten. Doel van het spel: zoeken rennen naar de helikopter. Ondertussen zombies van je lijf houden en hopen dat je medespelers geen rotkaarten tegen je uitspelen. Want in de helikopter is maar plaats voor één. Meer moest dat niet zijn. Ik heb ook nog veel plezier gehad aan Dead Panic, een opvolger van Castle Panic. Een zombie-coop met warempel een verhaal. Compact, snel, verhalend , misschien iets te makkelijk, maar hapklaar weg te snoepen.
  Ik heb Zombicide in huis gehad, 3x geprobeerd en dan door verkocht. Te veel loopholes, omslachtig, onduidelijke regels die bovendien soms onnatuurlijk aanvoelen. Prachtig materiaal, dat wel en waarschijnlijk één van de meeste succesvolle kickstarter-verhalen ooit, maar mij kan het niet bekoren. Ik vermoed niet dat veel mensen mijn menig delen, maar als na drie pogingen een spel van 90 euro niet aanslaat, dan is voor mij het liedje uit.
 • Bang! The Dice Game The walking Dead dan nu. Voorwaar een lange titel in drie delen. Bang! zelf dateert al van 2002. Emiliano Sciarra creëerde een spaghetti-western-kaartspel. Je knalde mekaar af met kaartjes die je niet al te serieus moest nemen en je incarneerde de wild-west-archetypes met treffende tekeningen en eigenschappen. Wat het spel extra pit gaf, was de geheime agenda. Je kon de sheriff zijn en dat was openlijk. Maar wie waren zijn medestanders of tegenstanders? Je moest aandachtig de acties van de anderen volgen om te weten wie aan je kant stond. Natuurlijk gebeurde het meer dan eens dat ik iemand afmaakte en dan tot de ontdekking kwam dat het iemand van mijn eigen ploeg was! En dat diegene die ik al een heel spel vertrouwde, de koude loop van zijn colt in mijn nek duwde. Het moment waarop Clint Eastwood onder de tonen van een onheilspellende mondharmonica-muziekje zijn sigaar aanstrijkt en zegt: “A man has to know his enemies.”
 • Jaren later is dan Bang! the dice game verschenen. Misschien iets vlotter en eenvoudiger dan het kaartspel. Nu had ik geen zin om mijn kaartspel te vervangen door de dobbelsteenversie. Maar toen Bang! The Dice Game The Walking Dead uitkwam, wilde ik mij dat toch eens aanschaffen.
 • Waarover gaat het spel en hoe verloopt het in grote lijnen? Je speelt een personage in een post-apocalyptische wereld die geteisterd wordt door zombies, heel veel zombies. Maar de mens kennende, volstaat dat niet en staan verschillende groepen van overlevenden elkaar naar het leven. Sommige mensen doen lacherig over de Bijbelse thematiek van de eerste broers Kaïn en Abel die mekaar de hersens inslaan, maar het beestje mens heeft in de geschiedenis wel aangetoond aan de top van de voedselpiramide te staan door een ongebreidelde moordzucht. Zeker als het om soortgenoten gaat.
 • Voor dat je dit spel begint, krijg je een rol toegewezen. Dat bepaalt je doel. Je trekt ook nog een karakterkaart en die bepaalt je eigenschappen. En dan de dobbelstenen: zombie, infectie, schieten op afstand 1, schieten op afstand 2, eerste hulp en granaat. De zombie, hier “walker” genoemd, is de indiaan uit Bang! the dice game. Krak hetzelfde. Je trekt een fiche. Laatste fiche, iedereen verliest 1 levenspunt per fiche. De granaat is de dynamiet uit het cowboy-spel, de medicijnkist is de whiskyfles, de schietsymbolen zijn zelfs in afbeelding identiek. Alleen het infectie-symbool is iets anders: levenspunt kwijt en je beurt eindigt.
 • Is er iets mis met het spelsysteem, buiten dat het eigenlijk gewoon een kopie is van de westernversie? Neen, het deed zijn job goed in de vorige versie en het draait nu even goed. Vanzelfsprekend blijft de motor draaien als je enkel de kleur van de motorkap vervangen is. Is dit spel zijn geld waard? Als je de westernversie hebt, dan heeft het geen zin deze zombie-versie te kopen, tenzij je een echte liefhebber bent van de tv-serie. De tekeningen verwijzen volgens mij eerder naar de comics-reeks. Proper gekopieerd, meer kan ik niet zeggen. Niks dat een prijs verdient, maar ook niets dat de koper in het zak zet.
 • Wel jammer dat dit spel niet voor twee personen bestaat. Met een beetje vindingrijkheid had men voor dit spel een twee-persoonsversie kunnen maken en zelfs een co-op. Samen met zijn allen tegen de zombies. Hier heeft men een paar gemiste kansen laten liggen. Dan had dit spel een extraatje gekregen waardoor het zich onderscheiden had van zijn voorganger.
 • Met kinderen spelen? Het concept van de verschillende doelstellingen in het Engels geschreven is iets te hoog gegrepen voor het lagere schoolkind. Je kan het spel wel spelen door iedereen gewoon 8 levenspunten te geven en enkel de dobbelstenen te gebruiken. Geen karakterkaarten en geen doelkaarten. Dat werkt prima, ik heb het geprobeerd.

3. Koopadvies

Koop Bang the Dice Game – Walking Dead als jij…

 • niet genoeg krijgt van zombies en dobbelstenen
 • iets zoekt voor 8 personen dat geen eeuwigheid duurt
 • een eenvoudige shoot-out op tafel wil zetten met toch wat mysterie

Laat dit spel liggen als je …

 • niet houdt van een gekopieerd spelmechanisme
 • de buik vol hebt van het zoveelste zombiespel
 • gezamenlijk zombies wil neermaaien

4. Speloordeel

 • Materiaal: 7/10
 • Spelmotor: 6/10 (omdat het een kopie is)
 • Handleiding: 8/10
 • Spelplezier: 14/20
 • TOTAAL: 70 %

2 gedachten over “Bang! the dice game – The Walking Dead”

 1. I have played Yahtzee of course but never any other kind of game using dice. I don’t watch nor am I a fan of the Walking Dead but actually might enjoy plating this game of course I might get totally confused!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.