Renature

Gegevens

  • Minimum leeftijd: 8+
  • Spelduur: 45-60 min
  • 2-4 spelers
  • Spelauteur : Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
  • Uitgeverij: Deep Print Games (Hot Games Nederlandstalige uitgave)
  • Illustraties:   Dennis Lohausen
  • Taal: Nederlands
  • Jaar van eerste uitgave (Nl): 2021

Domineren met domino’s

Omwille van de veiligheid worden de ware namen van personen en plaatsen niet gebruikt.
Vrijdagavond ergens in België. Een groep wargamers heeft het schurft aan de laatste bedachte corona-maatregelen die het samenkomen van vrienden wil belemmeren. Maatregelen waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt en die zelfs door kabinetsmedewerkers niet uitgelegd kunnen worden. Decreten die met veel bombarie op televisie verdedigd worden door beleidsmakers en die door dezelfde mensen vrolijk genegeerd worden. So what?
De 4 wargamers zitten samen rond de tafel in een afgelegen gebouw. De kieren zijn afgesloten zodat er geen licht naar buiten kan schijnen. Hun smartphones staan uit zodat niemand ze kan traceren. Ze praten met gedempte stem en houden hun mondmaskers op. Ze hebben hun auto’s enkele kilometers verder geparkeerd en hun nummerplaten met modder besmeurd. Ze zitten in de kou, want een rokende schoorsteen zou bange burgers kunnen alarmeren en dan volgt er een anonieme tip bij de corona-politie. De enige die de pas verkondigde decreten wel kennen. Of er op zijn minst gebruik van maken.
De groep gemaskerde mannen zijn hier met maar één reden: spelen. En drinken. En lullen. Over nieuw uitgebrachte miniaturen. Over historische veldslagen. En uiteraard over stomme corona-maatregelen.
En wat zou deze groep wargamers nu spelen? World in Flames, Warhammer, Frostgrave of Saga? De camera zoomt in op wat zich in het midden van deze groep snoodaards op tafel staat. Warempel. Een hoop dominostenen op een bord met beekjes en stukken braakland. Geen tanks, grenadiers of oorlogsolifanten? Serieus, wat is er aan de hand met deze buskruit-en-bloed-broeders?
Even de audio-opname checken.
D. : Ik ga vier wolkjes afgeven, want dan kan ik mijn neutrale eik in de dertien-zone plaatsen. Dat levert mij zomaar eventjes 11 punten op.
W.: (grinnikt)
A: NEEN. Rund, dan ben ik daar mijn meerderheid kwijt. Serieus, gast. Ge geeft dan die punten cadeau aan W., die freak is al aan het winnen. Nu hebt ge ferm in mijn rapen gescheten!
D.: Sorry, maar ik hou enkel rekening met mijn score. Trek uw plan, A. Ik ben uw mama niet.
A: (gromt)
W: (grinnikt nog luider)
J: (legt zwijgend een volgend blok neer met salamander en specht, plaatst zijn oranje naaldboom, scoort 3 punten direct, sluit twee gebieden af waar hij de meerderheid heeft en scoort indirect 8 punten; het enige woord dat over zijn lippen rolt is: 14.
De anderen knarsetanden.
De toeschouwer ziet een bord met dominosteentjes met daarop diertjes en vogeltjes afgebeeld. De stenen bakenen vakjesgebieden af waarop houten figuurtjes staan die graspollen, struiken, naald- en loofbomen voorstellen. Voeg daarbij wat punten op bloemen- en wolkenfiches en dat is alles wat in de doos zit. Een handleiding van enkele pagina’s en meer hebben grootmeester-spelauteurs niet nodig om een denderend spel te maken.
Renature is snedig in zijn eenvoudig. Wat doe je in een beurt? Passend dominosteentje zetten, figuurtje op aanpalend vak plaatsen, eventueel punten scoren voor figuurtjes en mogelijk een gebied afsluiten en daardoor een bijkomende punten-levering uitvoeren voor de betrokken. Je kan nog wolkjes uitgeven om geplaatste figuren terug te halen, een joker afbeelding aanpassen of een extra beurt te nemen. En meer is het niet. 5 lijntjes regels. Have fun.
Ja, een tienjarige kind kan dit perfect uitvoeren. Maar zet een stel ervaren cardboard grognards rond dit bord en de hersens gaan aan de gang om eigen voordeel uit te kienen en zoveel mogelijk punten binnen te schrapen zonder dat de rest er teveel van kan profiteren. Dit spel win je niet door te slapen.
Voor W. zijn die houten figuurtjes goblins, trollen, een hydra en een draak. Voor D. hadden het lijninfanterie, cavalerie en kanonnen kunnen zijn. Voor J. een anti-tank-kanon, een Panzer III en een Tiger. Voor mij een A-wing, Y-wing, X-wing en Corellian corvette. Met een beetje goochelwerk kan je Renature omtunen naar iets anders. Maar Kramer en Kriesling hebben de juiste en best passende thematiek gekozen. Laat je niet misleiden door het vredevolle beeld op de doos van een wandelende familie een zonverlicht bos met dartelende vlindertjes. In dit spel schuilt heel wat ellebogenwerk.
Diertjes en plantjes dus. Heel mooi uitgevoerd. Niks op aan te merken. Kramer en Kriesling zijn namen als klokken in spellenland.
Wolfgang Kramer is zowat één van de founding fathers van het hedendaagse bordspel. Het scorespoor langsheen het spelbord? Zijn idee. De toren met tuimelende steentjes? Zijn idee. Het actie-punten systeem? Zijn idee. Het gebruik van activatie door gebiedscontrole? Zijn idee. Wolfgang Kramer won 5 keer Spiel des Jahres. Dat is een record. Dat maakt hem tot de Eddy Merckx van bordspellenland. Een greep uit zijn meest succesvolle publicaties: 1995 El Grande (met Richard Ulrich), 1999 Tikal, en later de Mask Trilogie games (met Michael Kiesling) 2000 The Princes of Florence (met Richard Ulrich) en 2007 Colosseum (met Markus Lübke).
Michael Kiesling werkt al heel lang samen met Wolfgang Kramer. Het meeste overleg deden ze per telefoon of fax, want internet had toen nog niet zoveel mogelijkheden. Kiesling is de man achter Azul en Vikings, een pareltje dat nog altijd in mijn kast prijkt en nu erg gegeerd is op de tweedehandsmartk.
Gaat Renature weer scoren in de Spielepreis van 2022? Ik weet het niet, ik weet wel dat dit een blijvende klassieker wordt in mijn collectie. Iets dat ik moeiteloos weer op pik tien jaar later.

Koop dit spel als jij… (Renature is te koop bij Lotana’s Spelmagazijn)

• nog eens een stevig potje spelersinteractie wenst;
• de klassiekers wil blijven aanvullen in je collectie;
• het volgende devies in je vaandel voert: “easy to learn, fun to play, hard to win”.

Laat dit spel liggen als je …

• domino’s enkel iets voor dummies vindt;
• niet van diertjes en plantjes houdt, maar meer van zombies en/of tanks;
• niet van medespelers houdt die jouw plannen dwarsbomen.

Speloordeel

• Materiaal: 9.5/10
• Spelmotor: 9.5/10
• Handleiding: 10/10
• Spelplezier: 18/20
• TOTAAL: 94 %

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.