Starship Captains

Gegevens

o Minimum leeftijd: 12+
o Spelduur: 25 min per speler
o 2-4 spelers
o Spelauteur : Peter B. Hofgaard
o Uitgeverij: CGE / White Goblin Games
o Illustraties: een heel team uit Tsjechië
o Taal: Nederlands
o Jaar van eerste uitgave: 2022

Go USS Cerritos, go! ….and don’t mention the franchise.

Waarschijnlijk de meest bizarre subtitel in al mijn spelbesprekingen.

Laat ik het even toelichten. De USS Cerritos is de naam van een ruimteschip in het Star Trek-universum. De Enterprise en Voyager zijn de meer bekende schepen. Als ik de naam Cerritos hoor, dan denk ik spontaan een soort paprika chips en volgens mij is dat niet toevallig, want De Cerritos is het schip waar de verhalen van Star Trek: Lower Decks zich afspelen. Star Trek: Lower Decks is een spin off van Star Trek. Op zich niets bijzonders, want er zijn veel varianten verschenen van de oorspronkelijke reeks. Lower Decks onderscheidt zich op twee manieren: het is een tekenfilm en is komisch van inslag. Persoonlijk heb ik al slechtere dingen gezien op het scherm die deel uitmaken van het Star Trek- universum.

Net zoals het populaire personage Sheldon uit The Big Bang Theory ben ik dol op Star Trek. De titel van het spel trok mij aan, maar toen ik de cartoonachtige stijl van de doos zag, vreesde ik dat het misschien te kinderachtig zou zijn. Dat is niet het geval. Starship Captains herbergt een stevige spelmotor onder de kap. Fundamenteel draait dit spel op worker-roulement. Je wijst bemanningsleden toe aan taken en daarna gaan ze rusten. Dit doe je door ze van de opdrachtruimte (= ready room) naar de wachtkamer te sturen. De bemanningsleden hebben verschillende kleuren en elke kleur stemt met een branche overeen. Zo heb je de red, yellow and blue shirts. Oftewel de piloten, de techneuten en de wetenschappers.

In dit spel draait het erom om op het juiste moment de juiste crew in te zetten. Er zijn veel opties. Je kan vliegen, op piraten schieten, nieuwe technologie op je schip installeren, missies uitvoeren, ruimtestations bezoeken of gewoon je rammelbak oplappen. Want je start niet met een state-of-the-art space cruiser. Neen, als beginnend kapitein krijg je een kneusje dat vanachter in de hangar staat. Kwestie van dat als je daarmee averij oploopt het geen drama is voor Star Fleet. Te vergelijken met de tweedehands auto, vol krassen die ik kreeg toen ik net mijn rijbewijs haalde. Beste beslissing ooit, trouwens.

En dan de verklaring voor het tweede deel van de subtitel: ….and don’t mention the franchise. Het ziet er allemaal uit als Star Trek (de schepen, de personages en de situaties), het speelt ook als Star Trek (nee, het draait niet allemaal uit op om alles en iedereen af te knallen, help een vreemd volk, red een planeet of een zonne-kwal) en het voelt ook als Star Trek (geen individu is een superheld, maar samen zijn we een superteam). Maar nergens zie je de naam Star Trek. Ook al lijken de uniformen en schepen verdacht veel op uit attributen uit de reeks. Overigens geeft dit spel me een buitenmate Star Trek-feeling. Ik ervaarde mijzelf als een commandant die beslissingen nam en orders doorgaf. Kunst is door slim te spelen over het randje te gaan. Je hebt maar vier beurten en wil je winnen, dan moet je het uiterste halen uit combinaties van verplaatsingen, promoties, artefacten, bonussen, technologieën en de invloed die je verwerft bij de drie verschillende fracties.

Ik vermoed dat onkosten om de naam Star Trek op je spel te zetten lichtjaren boven het budget zijn. Ik kan er geen traan om laten, want zo heeft dit spel heel wat mogelijkheden. Ik bezit verschillende Star Trek-spellen die wel tot de franchise horen. Merkwaardig genoeg geeft dit spel mij soms meer Star Trek-feeling dan vele van die licentiespellen.

Opgelet: in dit spel geen dobbelstenen of blind getrokken kaarten. Alles komt open en bloot op tafel. De keuze is aan jou. Er zit wel een geluksfactor in wat voor kaarten open te komen liggen. Voor de rest is alles afhankelijk van de opties die jij neemt. Keuze doet ertoe.

Ik meende dat de sleutel in het spel zat door mij zoveel mogelijk te concentreren op succesvolle missies. Ik dacht technologie verwaarlozen en niet met mijn bak langs de garage te gaan, mij makkelijk zou doen winnen. Niet dus. Ik eindigde voorlaatste. Je kunt niet alles veronachtzamen.

De cartoons op de missiekaarten zijn joviaal te genieten. De plastic figuurtjes en de dwarsdoorsnede van je Californian class-ship zijn goed doordacht. Alle info staat met symbooltjes keurig aangegeven. De purperen medaille-schijven (die op wc-brillen lijken) en de kartonnen ruimtescheepjes (die op wc-potten lijken) kunnen mij minder bekoren.

Het is wel een stevige klus om dit spel aan te leren. Reken toch op 30 minuten speluitleg en een compleet eerste spel om alles onder de knie te hebben. Maar ja, je mag dan ook niet verwachten dat je de evenknie van Kirk, Picard of Janeway wordt in één minuutje.

Om te besluiten: dit spel is mijn top twaalf binnengevlogen. Number One, engage.

Koop dit spel hier als jij…

 • Star Trek: Lower Decks zonder onderbreking uitgekeken hebt;
 • van puntenjagen houdt tussen de sterren en graag je eigen parcours uitstippelt in een spel;
 • weet dat de USS Cerittos tot de California-class behoort.

Laat dit spel liggen als je …

 • Indut bij een lange speluitleg;
 • absolute controle wil over een spel;
 • het serienummer van USS Enterprise NIET kent (*).

Speloordeel

 • Materiaal: 8/10
 • Spelmotor: 9/10
 • Handleiding: 10/10
 • Spelplezier: 18/20
 • TOTAAL:  90 %

(*) = NC 1701, er zijn mensen die dat nummer als tattoo hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.