Gegevens
- Minimum leeftijd: 10+
- Spelduur: 45-60 min
- 1-4 spelers
- Spelauteur: Peter Rustemeyer
- Uitgeverij: 999 games
- Illustraties: Ingram Schell, Dominik Mayer
- Taal: Nederlands
- Jaar van eerste uitgave: 2021
Samenwerken in het steentijdperk
Paleo is een coöperatief spel waarbij je in de huid kruipt van een stam tijdens het steentijdperk. Je tracht te overleven en je clan tot glorie te brengen.
Paleo komt van van Paleolithicum. De Latijnse term voor het steentijdperk. Het is de vroegste periode in de voorgeschiedenis van de mens en zijn materiële cultuur. De periode begint zo’n 2,5 miljoen jaar geleden met het in gebruik nemen van stenen werktuigen en eindigt tegelijk met het einde van de laatste ijstijd, 12.500 jaar geleden. De strijd van de mensheid met de koude winteromstandigheden is prominent aanwezig in dit spel.
Paleo heeft hoge toppen gescheerd: Winnaar Kennerspiel des Jahres 2021, Winnaar Cardboard Republic Immersionist Laurel Award 2020 en verschillende nominaties voor andere prestigieuze prijzen. Maar niet in de categorie familiespel. Daarvoor is het te complex.
Paleo presenteert sterk zijn thema. Als je dit spel speelt, heb je echt het gevoel ongeschoren met een berenvel om je schouders en een vuistbijl in je hand door de wildernis struint, op zoek naar materiaal om je grot leefbaar te houden. Elke deelnemer leidt een groep stamleden, die elk zijn specialiteit heeft zoals jager, ambachtsman of krijger.
Wat is het doel van dit spel? De spelers moeten een grotschildering vervolledigen die uit 5 delen bestaat. Het verwerven van deze overwinningspunten staat aangegeven op enkele van de kaarten in je module. Paleo bevat 10 sets van avonturenkaarten. Voor elk spel wordt gekozen uit een koppel sets, die variëren in hoedanigheid en moeilijkheidsgraad. Deze mogelijkheid tot vergroting van de herspeelbaarheid is voor mij een pluspunt.
De opstelling van het spel vergt wel de nodige voorbereiding. Als je een sloddervos bent, dan draait dit in de soep. Volg de instructies in de handleiding nauwgezet. Er zit veel en mooi materiaal in de doos. Gelukkig met de nodige plastic zakjes om alles netjes te sorteren. Er was wat gezanik te horen op Boardgamegeek over de werkbank, een 3d-model in karton. Ik heb niet goed begrepen waar het probleem lag.
Hoe verloopt het spel in grote lijnen? Er zijn twee fases: dag en nacht. Tijdens de dag kiest elke speler telkens één kaart uit de bovenste drie. Die kaart wordt dan omgedraaid en uitgevoerd. Doordat de kaarten verschillende achterkanten vertonen, kan de speler een gerichte gok doen. Er zijn verschillende types zoals bos, rivier, berg, thuis, mensen, droom en idee. De kaarten met de bos achterkant leveren meestal hout en voedsel op. In de bergen vindt je doorgaans voedsel en huiden. Meestal, maar niet altijd. Soms kom je ongewenste dingen tegen zoals een beer met veel honger. Af en toe een meevaller zoals een bevriende jager.
Er zijn kaarten met een rode achterkant. Dat betekent altijd hommeles. Daarenboven als deze kaart ongebruikt afgelegd wordt, brengt deze een schade-punt toe aan een mens. Een mens die te veel schadepunten treft, sterft en dat levert één doodskopfiche. 5 doodskoppen en het spel is verloren.
De dag is afgelopen zodra de spelers doorheen hun stapel zijn. Een speler kan voortijdig besluiten om te stoppen. Handig als je resterende stapel teveel rode kaarten telt.
Samen overleggen is noodzakelijk. Wie speelt welke soort kaart uit? En wie doet welke actie? Belangrijk is de optie “helpen” die op veel kaarten staat als actie. Daarmee kunnen spelers hun groepen van mensen met hun eigenschappen combineren om grotere hindernissen te nemen. Je gaat echt niet die mammoet neer krijgen met één puntig stokje …
Tijdens de nacht moet iedereen van eten voorzien worden. Daarin falen levert harde repercussie op. Voor elke niet gevoede mens, moet je een doodskop incasseren. Hopelijk heb je ook een missiekaart aan wiens eisen je voldoet en die je de zo felbegeerde overwinningspunten aanbrengen.
Om een nieuwe dag te beginnen worden de gespeelde kaarten opnieuw geschud en verdeeld onder de spelers. En zo gaat het spel verder. Totdat je Lascaux-creatie klaar is of dat je kijkt op vijf doodskoppen die je toegrijnzen.
Ik heb al heel wat coöperatieve spellen de revue zien passeren. Het is een genre in opmars. Met goede en mindere resultaten. Paleo is een heel goed resultaat.
Koop Paleo bij Lotana als jij…
- de Neanderthaler in jezelf wil ontdekken,
- een uitdagend coöperatief spel zoekt waarin overleg noodzakelijk is,
- een variabele set-up verkiest.
Laat dit spel liggen als je …
- niet van samenwerken houdt,
- enkel de natuur in trekt in je SUV met airco,
- niet door een spelhandleiding wil heen worstelen.
Speloordeel
- Materiaal: 8/10
- Spelmotor: 9/10
- Handleiding: 8/10
- Spelplezier: 16,5/20
- TOTAAL: 83 %