Wingspan

Gegevens

  • Minimum leeftijd: 10+
  • Spelduur: 40-70 minuten
  • 1-5 spelers
  • Spelauteur: Elizabeth Hargrave
  • Uitgeverij: 999 games (Nederlandstalige editie, oorspronkelijk Stonemaier games)
  • Illustraties: Ana Maria Martinez Jaramillo, Natalia Rojas, Beth Sobel
  • Taal: Nederlands (oorspronkelijk Engels)
  • Jaar van eerste uitgave: 2019
  • Verdient dit een pluim?

Verdient dit een pluim?

Waarover gaat het?
Thematisch gezien gaat dit spel met de vertaalde titel “vleugelwijdte” over het uitbouwen van een collectie van vogels. De vogels behoren tot de Noord-Amerikaanse fauna. U kan uzelf tijdens het spelen beschouwen als de beheerder van een natuurreservaat.
Speltechnisch gezien is dit een puntenjager in tableauformaat met een karrevracht aan eigenschappen en mogelijke combo’s.

Verhaal is cruciaal
Intimi weten dat ik een fervent Star Trek-liefhebber ben. Momenteel vermei ik mezelf in Star Trek, the original series, de reeks waarmee het allemaal begon uit de jaren zestig van vorige eeuw. Met de oorspronkelijke Captain Kirk en First Officer Spock in hun acryl-truitjes met goudborduursel en kartonnen computers. Toegegeven: de kostuums, de decors en de ruimtewezens doorstaan de test niet van het high definition-scherm. Wat me wel we een intenst genoegen verschaft, zijn de verhalen.
Een goed verhaal of thema, dat is ook voor mij de uiteindelijke kernwaarde van een spel dat mij ertoe brengt om het keer op keer uit de kast te halen, op tafel te zetten en enthousiast mijn speluitleg aan te vatten in de vurige hoop om nieuwe adepten te vormen. Dat laatste is geen zekerheid, maar dat zal mijn begeestering geen halt toe roepen.
Zijn spelmechanisme, dynamiek en spelverloop dan van geen belang voor mij? Ontegensprekelijk, edoch het zijn voor mij ondersteunende hulpmiddelen. Telkens ik een nieuwe speldoos ontwaar, is mijn eerste preoccupatie: waar gaat het over? Evenwel er moet wel degelijk een werkende spelmotor aanwezig zijn. Een auto mag zo mooi zijn, u moet er wel mee kunnen rijden.

Een heuse hype
Als vermeend spel-connaisseur heb ik de ijdele neiging om wantrouwig te staan tegenover hypes. Wat is een hype? Een hype is een momentele, massale belangstelling voor iets dat opgewekt door veelvuldige vermelding in de media. Een rage is volgens mijn taal-aanvoelen iets gelijkaardigs maar dan zonder de media-druk. Wikipedia definieert hype met een iets negatievere connotatie: “Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.”
Wingspan is een hype. Met maar liefst meer dan 500 berichten-posts op boardgamegeek en 57 video-reviews staat dit spel breeduit in de spotlights. Daarenboven en misschien nog imposanter zijn de artikelen en interviews buiten bordspellenlandje: The Guardian, New York Times, National Geographic en BBC.

Waarom de hype? Volgens mij om 3 redenen.
Ten eerste: het wetenschappelijk onderbouwde onderwerp. Daarmee scoorde Terraforming Mars ook hoog. Het huidige spel-publiek wil niet alleen goede spelen, het wil daarenboven spelen die ergens over gaan. Liefst een origineel onderwerp.
Ten tweede: het feit dat het om een vrouwelijke ontwerpster gaat. Dat blijft toch een nieuwigheidje.
Ten derde: het is uitgebracht bij Stonemaier games, een uitgeverij die op dit ogenblik hoog aangeschreven staat met onder andere de uitgaven van Scythe en Viticulture.

Is Wingspan die hype waard?
Voor mijn 600+ spellen-collectie heb ik tientallen rekken met elk drie tot vier schappen. Het Antwerps is geen mooi dialect voor het oor, maar kent enkele treffende uitdrukkingen. Zoals “dat is van het bovenste schap”, wat betekent dat iets bijzonder waardevol is. Sinds kort heb ik zo’n schap gereserveerd voor wat ik momenteel de 12 beste spellen in mijn collectie vind.
Meestal duurt het een tijdje voor dat een spel zijn plaats op het bovenste schap verdient. Het heeft 7 Wonders zowat 3 jaar geduurd alvorens daar te geraken. Empires of the Void had een klein jaar nodig om de plaats in te nemen van Twilight Imperium.
Wingspan heeft haar plaats veroverd in 2 weken. “Haar” is overigens het toepasselijke bezittelijke voornaamwoord, want het spel is niet alleen ontworpen door een vrouw, tevens zijn de drie illustratoren ook vrouwen. Voor wie nog twijfelde aan de vervrouwelijking van bordspellenland, kan die twijfels nu begraven.
Ik heb mijn wantrouwen opzij moeten schuiven en ik verkondig u, trouwe lezer, Wingspan is een hoogvlieger.

En waarom is dit een goed spel?
Op nog geen maand tijd heb ik dit al 7 keer gespeeld. Dit spel biedt mij veel vermaak.
Ik vind het spel redelijk gemakkelijk uit te leggen. Uw eigen spelbord biedt tevens een kort overzicht van de acties die u kan uitvoeren.
Bij elke beurt moet u keuzes maken die er toe doen. Welke actie kiest u? Een nieuwe vogel plaatsen, voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken? En welke fiches en kaarten gaat u daarvoor gebruiken?
De combinatiemogelijkheden van eigenschappen zijn schier oneindig en nodigen u uit om nieuwe tactieken uit te proberen.
In het spel zitten “geheime missies” in dit spel bonuskaarten genoemd en ronde-opdrachten die u met telkens wisselende opdrachten nopen tot afwijken van de gebaande paden. Wat in het ene spel een valabele tactiek is, brengt in het volgende nauwelijks op.
Aan de natuurgetrouwe illustraties kan ik mij minutenlang verlustigen. Met zijn 170 kaarten is dit een kleine vogelgids. Voor de natuurliefhebbers onder u een fraaie bonus.
De gehele vormgeving van het spel is een feest voor het oog.

Is er dan niets aan te merken op dit spel?
Tja, de interactie tussen spelers is minimaal.
De verschillende kleuren eitjes doen er niet toe.
In plaats van de lullige blokjes hadden vogelminiatuurtjes het grafische plaatje mooi af kunnen maken.

Tips
Vergeet niet de eigenschap bij het spelen van een vogel om eender welke twee voedselfiches om te zetten naar één benodigde voedselfiches. Dat kan echt helpen.
Een goede start in dit spel is belangrijk op de weg van de winnaar: kies om te beginnen enkele “goedkope” bos-vogels. Die zwengelen je voedselproductie aan.
Staar je niet blind op de einde-ronde-voorwaarden en de bonus kaarten. Gewoon dure vogels neerzetten helpt uw score ook een heel eind op weg.
Wat meestal fout loopt: vergeet niet een uitgevoerde actie aan te duiden door het correct plaatsen van de blokjes. Het gebeurt in de drukte van de spelbeurt dat u dit detail uit het oog verliest.

Koopadvies

Bij Lotana’s Spelmagazijn vind je de Nederlandse versie van Wingspan en ook de Engelstalige versie.

Koop dit spel als jij…
– een voederplank in de tuin hebt staan of regelmatig de natuur in wandelt met een verrekijker en vogelgids in de rugzak;
– graag telkens nieuwe combinaties van kaarten en effecten wil exploreren;
– wil weten of die hype nou echt waarde heeft.

Laat dit spel liggen als je …
– spontaan uitroept: “Een hype? Niet op mijn speeltafel!”;
– felle spelers-interactie ambieert;
– enkel van vogels houdt als ze dood op je bord liggen in een plas champignonroomsaus.

Speloordeel

  • Materiaal: 9,5/10
  • Spelmotor: 8,5/10
  • Handleiding: 9,5/10
  • Spelplezier: 19/20
  • TOTAAL: 93 %

2 gedachten over “Wingspan”

  1. Aandachtige lezer W.B. maakte volgende opmerking:
    “Goede review Arno. Maar sta me toe te zeggen dat het schap is en niet schab (meervoud schappen) en het is zelf geen Antwerps maar AN. ,-)”

    Waarvan akte. Dank u voor opmerkzaamheid, W.B.

  2. Beste schab is wel degelijks antwerps ..

    UIt het antwerps woordenboep op http://www.antwerps.be/woordenboek

    schab [schap]
    zn. (o)
    e/et schap, schabbe(n), schabbeke
    1 schap

    et schab achter ’t gordijn

    ’t lee oep ’t onderste schabbeke

    die kas ee mor drei schabbe

    2 boezem

    die liêrares eed e faerm schab

    edde gij zoe’n vrouke meh een schab lak ne kamiêl?

    schabelleke [schabèllëkë]
    zn. (o)
    e/et schabelleke(n), schabellekes
    voetbankje

    z’is van da schabelleke getotterd

    Overigens heb k het spal net besteld dus ben zeer benieuwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.