1 Gegevens
- Minimumleeftijd: 12
- Spelduur: 60 -120 minuten
- 2 tot 5 spelers
- Spelauteur: Reiner Stockhausen
- Uitgeverij: Whtie Goblin Games
- Illustraties: Klemens Franz, Andrea Kattnig, Jeff Oglesby
- Taal: Nederlands
- Jaar van eerste uitgave: 2018
2 Wijn en schapen vervangen door cacao en alpaca’s
- Altiplano betekent letterlijk hoogvlakte in het Spaans. Hier gaat het om het hoogland van de Andes Het bevindt zich op het grondgebied van Chili, Bolivia en Peru in de Zuid-Amerikaanse Andes, op een hoogte van circa 3300 meter.
- Je neemt de rol op jou van een lokale dorpschef die zijn nederzetting wil uitbouwen door zijn werkers vakkundig in te zetten en de schaarse grondstoffen om te zetten in overwinningspunten. Werker-plaatsing met een rondje zakje-trek vooraf. In Orléans trok je personages uit de zak en hier trek je grondstoffen uit de zak. Stockhausen borduurt verder op een goed idee. Daar heeft hij het recht toe want het is het zijn eigen concept dat overigens aardig weg fietste.
- Ik sprak van werkers in het meervoud, maar in Altiplano heb je eigenlijk maar 1 spelfiguur. Door die te verplaatsen naar verschillende locaties kan je verscheidene acties ondernemen zoals vissen, wegen aanleggen, handel drijven op de markt, hout hakken in het bos en de alpaca’s verzorgen op de boerderij en erts delven in de mijn.
- Aan keuzes en mogelijkheden ontbreekt het niet in Altiplano. Je eerste taak als speler is dan ook je zelf wegwijs te maken op je eigen actiebord. Aanvankelijk zie je door de vele vermicelli niet meer de balletjes in je soep, maar na enkele beurten, vind je wel je weg er in. Elke locatie geeft andere mogelijkheden en je eerste taak is dus je figuur naar de juiste plek dirigeren. Dat kost voedsel als je verder weg wil. Een goeie tip voor dit spel: vergaar voldoende voedsel. Zonder dat begint je motor te haperen.
- De spelfases lijk erg op die van Orleans: fiches trekken uit de zak, die fiches plaatsen op actievelden, dan die acties uitvoeren in spelersvolgorde en tenslotte de administratieve voorbereiding van de volgende ronde.
- Altiplano is een keurig, deugdelijk eurogame zoals alleen Duitsers die kunnen maken. Ik kan geen speld tussen de handleiding krijgen. Het materiaal is keurig. De spelmotor draait als een gründliche BMW. Niets op aan te merken.
- Het is oer-Duits. Dus is het ook een beetje saai. De tekeningetjes zijn braaf en helder. Zoek geen bola of gifpijl waarmee je de concurrentie even wat stokken in de wielen kan steken. Geen goden die je om hulp kan roepen om even een loeiende bliksem in de schuur van de verfoeilijke rode speler te lazeren. Hup, aan de arbeid en vort met die lama. Alleen door noest werken zult gij mogen winnen. So schaffen wir das in unsere Spiele.
- Om Altiplano te winnen, moet je de geschikte combinaties van gebouwen en acties vinden. Op het einde van de rit krijg je punten voor bepaalde goederen, boten, huizen, voltooide opdrachten en niet te vergeten het stapelhuis. In het dorp kan je goederen voorgoed deponeren in het stapelhuis. Volle rijen in het stapelhuis leveren punten op en dat kan aardig oplopen. Een late puntenbron die je niet uit het oog mag verliezen.
- Als ik één ding zou veranderen aan Altiplano zou veranderen, dan is het wel de cover op de doos, die op een mottig kerstcadeau lijkt. En die lego-lama mocht ook iets minder geblokt zijn.
Het zijn maar details, want uiteindelijk is Altiplano een deugdelijk spel. Je kan je geld aan dommere dingen spenderen. - Zelf heb ik een lichte voorkeur voor Orleans, omdat dat spel voor mij iets overzichtelijker overkomt. Verschillende van mijn medespelers gaven echter hun voorkeur aan Altiplano omdat die meer variatie biedt. De die-hard-number-cruncher zou in de basisversie van Orleans een onneembare voorsprong kunnen opnemen. Ik ben geen die-hard-number-cruncher. In moderne onderwijstermen zou ik zelfs een zorgleerling zijn met dyscalculie. Dierbare lezer, als u Altiplano overweegt aan te schaffen, dan kan u zich niet misrekenen. U koopt geen alpaca in een zak.
3. Koopadvies
Koop dit spel als jij…
- blij als een puppy was met het spel “Orleans”,
- nog een fatsoenlijk eurogame zoekt gesitueerd in Zuid-Amerika,
- een die-hard-number-cruncher-eurogamer bent die begint te kwispelen bij titels zoals “Vinhos” en “Terra Mystica”.
Laat dit spel liggen als je …
- zucht als een verkouden nijlpaard als je nog maar eens “Orleans”,
- complexe winstjachtpaden verfoeit,
- twijfelt bij het horen van “achttien plus vijfentwintig is….” 23? 42? 53?
4 Speloordeel
- Materiaal: 8.5/10
- Spelmotor: 7,5/10
- Handleiding: 9/10
- Spelplezier: 13,5/20
- TOTAAL: 77 %