1. Gegevens
- Minimum leeftijd: 8
- Spelduur: 45 minuten
- 2-4 spelers
- Spelauteur: Lorenzo Silva, Hjalmar Hach en Luca Ricci
- Uitgeverij: Horrible Games, CMON
- illustraties: Cinyee Chiu
- Taal: Engels
- Jaar van eerste uitgave: 2017
2. Mahjong-plezier
- Dragon Castle is mooi uitgevoerd. De plastic Mahjong-tegeltjes liggen lekker in de hand en ik begin er spontaan torentjes mee te bouwen.
- In één ver land van de rijzende zon of de zonnende rijst (kies uit) waakte een wijze draak over het volk. Maar die is om één of andere reden wegbezuinigd. Met alle rampzalige gevolgen vandien.
- Nu moet jij een mooi kasteel bouwen zodat die draak terug zin krijgt om over jouw natie te waken. Is het niet dat die draak ongewenste schoeljes flambeerde of de lelijke soldaten van het al even lelijke buurland dood beet, misschien was het ook gewoonweg dat het toerisme danig achteruitboerde sinds zijn afwezigheid. Zo goed was de lokale pekingeend nou ook weer niet.
Soit, jij gaat een mooi kasteel bouwen. Met mahjongblokjes die je volgens de regels van de kunst van mahjong-matchen moet nemen, zijnde één tegel van de bovenste laag en één die van een andere laag mag komen op voorwaarde echter dat beide stenen openliggen langs een lange zijde. Ja, die lange zijde is belangrijk. Het duurde even voor ik die beperkende regel opmerkte en het maakt een serieus verschil in het spel.
En dat is Dragon Castle in een notendop. Matchende blokjes pakken en die dan op je eigen grondplan zetten om er een mooi kasteel mee te bouwen. Je kan op drie wijzen blokjes pakken. Op de manier zoals hierboven beschreven, ofwel pak je gewoon één blokje en een dak of miezer je een blok weg voor één punt. Bij voorkeur het blok waarop je buurman zit te azen om zijn 10 punten mee te scoren. - Bij het nemen van de blokken moeten de afbeeldingen identiek zijn. Bij het plaatsen van de blokken op je grondplan wordt er enkel rekening gehouden met de kleur. Het is de bedoeling van zo veel mogelijk bouwstenen van dezelfde kleur bij elkaar te zetten. Hoe meer stenen, hoe meer punten. Als zo’n verzameling klaar is, dan mag je daar een dakje opzetten. Zo’n leuk chinees pagode-dakje levert extra punten op het einde van het spel. Hoe hoger de verdieping, hoe hoger de punten.
- In het spel zijn er dan ook nog spirit en dragon kaarten. De Spirits zorgen voor een extra actie. Bijvoorbeeld: je mag een blok van 3 stenen toch scoren (in plaats van het gebruikelijke minimum van 4). De Dragon kaarten zorgen voor een extra manier om punten te scoren. Bijvoorbeeld: dakjes aan een rand leveren een extra punt op. Met 10 Spirit en 10 Dragon kaarten ben je dus wel even zoet.
- Dragon Castle heeft het grote voordeel dat het niet te lang duurt. Het stopt op het moment dat het begint te vervelen. Het is lichtvoetig genoeg om bij gelegenheid terug uit de kast gehaald te worden. Het is net mooi genoeg om niet naar de tweedehandsbak te gaan. Ik heb dit spel gekocht omdat ik nog niets had in het Mahjong-genre. Dat hiaat is netjes gevuld. Goed spel voor een eerlijke prijs. De betere afhaal-chinees: goed geprijsd, geen mega-porties en zuinig met de vette saus en in de nasi zitten warempel verse worteltjes.
3. Koopadvies (tip: Lotana’s Spelmagazijn)
Koop Dragon Castle als jij…
- Goed in visuele perceptie bent
- Mahjong leuk vindt
- Minstens 2x per week de nr. 25 bestelt bij Hong Kong Palace in de Kerkstraat
Laat dit spel liggen als je …
- Een hekel hebt aan zoekspelletjes
- Als peuter met de blokken smeet in plaats er van torens mee te bouwen
- Minstens 2x per week de nr. 16 met extra looksaus bestelt bij King Kebab, ook in de Kerkstraat
4. Speloordeel
- Materiaal: 8,5/10
- Spelmotor: 7,5/10
- Handleiding: 8/10
- Spelplezier: 14/20
- TOTAAL: 76 %