1. Gegevens
- Minimum leeftijd: 8
- Spelduur: 30-45 minuten
- 2 tot 4 spelers
- Spelauteur: Bruna Cathala & Ludovic Maublanc
- Uitgeverij: Hurrican
- Illustraties: Josh Cappel
- Taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands
- Jaar van eerste uitgave: 2013
Opmerkingen bij de gegevens:
- Hurrican is een spellenuitgeverij gevestigd in Zwitserland
- Van dezelfde uitgeverij “Augustus” en “Mr. Jack”
- Cathala is mede-auteur van “Cyclades” en “Shadows over Camelot”
- De spelduur is 60 minuten als je het de eerste keer speelt met 4, maar dat is zeer aanvaarbaar
- Maublanc is auteur van “Cash & Guns”
- Beide auteurs zijn Fransen
2. Hip & historisch
- Voor je verder leest: ik vind dit spel een aanrader en ver boven de middelmaat.
- Maar neem eerst een pen en blader de handleiding door tot pagina 26 tot bij de paragraaf “Een spelbeurt” in detail. Schrijf daar bij: “De volgorde van de spelers wordt bepaald door de eerste kaart van hun expeditie. Als iedereen zijn beurt heeft gehad – en dit kan je merken doordat de reeks van beschikbare navigatiekaarten op is -, dan kan het zijn dat de spelersvolgorde moet worden aangepast als één of meerdere spelers hun expeditie beëindigd hebben. Hun nieuwe begin-navigatiekaart bepaalt de spelersvolgorde.”
- Goed, dan hebben we meteen het enige minpunt van dit spel achter de rug. Nochtans één waar ik niet licht over ga. Handleidingen zijn de ruggengraat van een bordspel. We leven in een tijdperk waarin handleidingen meestal niet meer zijn dan een stukje flinterdun papiertje dat vanuit het piepschuim in de verpakking rechtstreeks naar de prullenmand verhuist. We kopen een stofzuiger, tablet of keukenrobot en verwachten dat de designers inventief genoeg waren om de bediening intuïtief te laten verlopen. En doorgaans is dat ook zo. Na twee minuten fronsen en enkele knoppen in te duwen vloeit de koffie rijkelijk geurend uit de Senseo. “Dat was niet moeilijk.”
- Met bordspellen is dat even anders. Concreet bij dit spel waren we een half uur kwijt omdat één zin ontbrak. Die was ook niet terug te vinden in de anderstalige versies. Gelukkig hadden we voldoende ervaren bordspelers rond de tafel om zelf een oplossing uit te dokteren, die naderhand de juiste bleek te zijn.
- Na een rondvraag op Boardgamegeek, werd mij doodleuk medegedeeld dat de situatie juist werd uitgelegd in de handleiding. Wat was nu eigenlijk mijn probleem? Het stond inderdaad juist in de online-handleiding. Maar dat vind ik niet helemaal correct. Het moet juist staan in de handleiding die ik koop. Daarom betaal ik er ook voor.
- Als het dan toch misloopt, dan bied je als spelauteur je excuses aan. Dat is echter niet gebeurd.
- Die online-handleiding heb ik trouwens op het moment van schrijven niet gevonden op de officiële site van Hurrican. Die is enkel te vinden op Boardgamegeek, wat ik nou ook niet een voorbeeld van professioneel handelen noem.
- Fouten zijn er om vergeven te worden en dat wil ik ook doen, maar dan kan ik ook geen voldoende geven voor de handleiding. Eigenlijk zou ik een mank lopende handleiding “0” punten moeten geven, maar daarvoor is ze veel te mooi en te duidelijk in alle andere aspecten. Meer nog, had dat ene punt er wel bijgestaan dan had deze beknopte, fraaie en duidelijke handleiding hoog gescoord.
- De eerste reden waarom ik Madame Ching gekocht heb, is het thema. Ik ben een geschiedenisliefhebber en zo ben ik altijd op zoek naar spelen die hiaten in mijn collectie opvult.
- Wie was Madame Ching? Geboren in 1775 in de provincie Guandong, China. Ze kwam aan de kost als prostitué. Op een goede dag werd haar werkplek vakkundig afgefikt en geplunderd door de piraten. Die namen haar mee als buit. De hoofdman Zheng Yi zag haar wel zitten en trouwde met haar in 1801. Zheng Yi deed het niet slecht. Hij verzamelde alle piraten in de golf van Kanton en vormde zo de gevreesde Red Flag fleet. Toen haar man stierf, nam Madame Ching de zaak over. De Chinezen van toen hadden blijkbaar geen problemen met vrouwen in leidinggevende functies, want Ching boerde vrolijk verder in de zeeroverij. Op haar hoogtepunt commandeerde ze 300 schepen en 40.000 piraten. Ze was de gesel van de Zuid-Chinese kusten en een doorn in het oog van Chinese vloot. Op zee kon niemand haar de baas. Zelfs niet de Portugese vloot of de Royal Navy. Toch eindigde Ching haar carrière met een zachte landing. Omdat ze militair niet te verslagen was, bood de Chinese overheid haar amnestie aan. Na moeizame onderhandelingen slaagde Ching erin haar man een officiële post in de regering te bezorgen. Naast dat mocht ze al haar buit behouden. Daarmee opende ze een gokhuis. Oude gewoontes, je weet wel… Ze stierf vredig op haar 69ste na een leven dat smeekt om verfilmd te worden.
- Fans van de Pirates of the Carribean herkennen in haar Mistress Ching, die in de derde film opduikt.
- Een heleboel tekst om duidelijk te maken dat dit een spel is over Chinese piraten.
- En hierbij wil ik de spelenmakers op mijn knieën danken dat zij de moeite hebben genomen om een stukje onontgonnen geschiedenis aan te snijden. Als ik Kickstarter doorloop, dan zie ik altijd dezelfde fantasy en sf-setting. Of zombies. Jongens, doe alstublieft eens iets anders. Jullie proberen allemaal eigengebakken hamburgers te verkopen in de schaduw van McDonald’s.
- Dus nadat de spelauteurs een owngoal hebben geslikt met de regelboek-fout heeft hun spits een mooie tegengoal gemaakt met thema-keuze. Ja, je kan merken dat het WK-tijd is.
- Blijft het gelijkspel? Neen, daarvoor is het spel te vlot en te goed. Het is in wezen een kaartspel waarin je reeksen kaarten tracht af te leggen. Die kaarten verplaatsen je jonk. Hoe verder je jonk geraakt, hoe meer buit je binnenhaalt. In dit spel speel je de rol van één van de piratenkapiteins die voor Madame Ching werken. Daarbij kan je op verschillende manieren scoren. Je kan je schip ook “upgraden” met karakters in de ontmoetingskaarten. Al bij al levert Madame Ching een scheepslading aan avontuur in nauwelijks drie kwartier. En daar neem ik mijn rijsthoed voor af. De spelauteurs zijn er in geslaagd om niet alleen een goed functionerende spelmotor af te leveren, maar ook een die snelheid maakt. Proficiat.
- Daarmee belandt Madame Ching in mijn versleten-hoeken collectie. Dat zijn de spellen waarvan de hoekjes van de doos slijtage vertonen door het veelvuldig gebruik. In dat opzicht sluit Madame Ching naadloos aan bij dat ander Hurrican-succes: Augustus. Je zou dit genre kunnen betitelen als het licht verteerbare historische familiespel. Dat is zoals de nasi goreng bij de Chinees. Daar kom je altijd voor terug.
- Dan is er nog een goal gescoord met de grafische uitvoering van dit spel. Om het in taal van de auteurs te zeggen: “impeccable”. Tip: leg alle navigatiekaarten van dezelfde kleur in volgorde naast elkaar en je krijgt magnifieke maritieme vergezichten die je doen wegdromen over exotische locaties. Op dat moment heb je iets meer dan een spel in handen, je ondergaat een belevenis.
- En nu allemaal een Mexican Wave want Frankrijk gaat welverdiend door naar de halve finale… van het wereldkampioenschap bordspellen ontwerpen dan toch zeker.
3. Koopadvies
Koop dit spel als jij…
- een spel voor de familie zoekt met zinvol en origineel thema
- graag tactisch met de kaarten speelt
- liefhebber bent van kromzwaarden, kanonnen en jonks
- Maggie Q (hoofdrol in Nikita) wel eens in een andere setting wil zien spelen
Laat dit spel liggen als je …
- foutloze handleidingen vereist bij bordspellen
- niet teveel van je geluk wil afhangen
- liefhebber bent van spellen die meer rekenkracht vergen
4. Puntenoverzicht
- Materiaal: 9/10
- Spelmotor: 8,5/10
- Handleiding: 4/10
- Spelplezier: 16,5/20
- TOTAAL: 76 %
- (84% zonder fout in de handleiding)