De zoektocht naar El Dorado

Gegevens

o Minimum leeftijd: 10
o Spelduur: 45 min
o 2-4 spelers
o Spelauteur : Reiner Knizia
o Uitgeverij: 999 games
o Illustraties: Vincent Dutrait
o Taal: Nederlands
o Jaar van eerste uitgave: 2020

Expeditie “Deckbuilding”

In dit spel gaan je op zoek naar El Dorado, de stad van goud. Het is de bedoeling dat je als eerste de befaamde mythische stad bereikt.

Daartoe maak je gebruik van kaarten die je machetes bieden om door het oerwoud te hakken, roeispanen om rivieren over te steken en goudstukken om dorpelingen gunstig te stemmen. Of kaarten te kopen. Iedere speler begint met een startsetje van 1 zeeman(roeispaan)0, 3 verkenners(machetes) en 4 reizigers (goudstuk).

Een spelbeurt bestaat uit bewegen, eventueel één nieuwe kaart kopen, de gebruikte kaarten en kaarten die hij niet wenst bij te houden afleggen en tenslotte hand terug aanvullen tot 4 kaarten.

In de markt liggen nieuwe kaarten in de aanbieding. Zo is er bijvoorbeeld de Inboorling die je vrij naar eender welk vlak laat verplaatsen. Of het propellervliegtuig dat je 4 vakken naar keuze laat verplaatsen. De juiste combinatie kiezen die het geschiktst voor een bepaalde route is één van de uitdagingen in dit spel.

Qua moeilijkheid situeert dit spel zich in de buurt van Ticket to Ride. Kinderen kunnen probleemloos aanschuiven bij dit spel.

Er is niks mis met de spel. Je krijgt waar voor geld en al is dit niet het meest briljante spel van doctor Knizia, het is zeker niet zijn minste. Ik vind het een geslaagde combinatie van een race met een deckbuilder. Elke beurt is het wikken en wegen: koop nieuwe, betere kaarten of vorder ik doorheen het oerwoud.  Voorbereiden is prima, maar af en toe is het gewoon lopen en roeien met de riemen die je hebt.

Er zit genoeg variatie in het spel. Er zijn andere kaarten waarmee je diverse routes kan leggen. Er is zelfs een handleiding om je eigen route te ontwerpen.  Met de grotvariant bouw je leuke bonusmogelijkheden in. Maar laat je daar niet altijd aan vangen.

Knizia is doctor in de wiskunde, was werkzaam in de financiële wereld en is van de weinige full-time spelbedenkers. Zijn voorliefde voor een abstracte wiskundige invalshoek in een thema komt naar mijn aanvoelen in dit spel minder uitdrukkelijk naar voren dan in zijn andere spelen. Hij blijft sowieso één van mijn favoriete spelauteurs met Ra, Battle Lines en het coöperatieve Lord of the Rings.

El Dorado zou een mythisch goudland dat zou zijn gelegen in Zuid-Amerika. De Spaanse veroveraars en latere avonturiers waren er naarstig op zoek naar. Helaas vruchteloos. Bron van de legende zou een inwijdingsritueel zijn voor een Indiaanse hoofdman. De met goudpoeder gekleurde hoofdman ging met een vlot op het meer Guatavita, waarin hij goud en edelstenen wierp en zichzelf onderdompelde. Lang werd gedacht dat deze plaats het gezochte El Dorado was. In de loop der tijd werd het meer veelvuldig onderzocht, maar er werden relatief weinig schatten gevonden. Er bestaat wel een 20 cm lang beeldje dat dit verbeeld. Er staat een “cacique” in het midden die omring is door roeiers en bedienden. Het is gedateerd tussen 1200 en 1500 voor Christus. En het bestaat grotendeels uit goud. Het enige goud dat er te vinden was… Dat neemt niet weg dat het gegeven gesneden brood is voor films, boeken, console-games en een hele rits bordspellen. Boardgamegeek hoest al 16 spellen op met in de titel “El Dorado”.

Koop dit spel als jij…

  • Ondanks covid-19-restrictries toch de Zuid-Amerikaanse jungle wil doortrekken;
  • Een vlot familiespel op het verlanglijstje hebt staan;
  • Houdt van deckbuilding.

Laat dit spel liggen als je …

  • Een spel wil dat even ingewikkeld is als de Brexit-onderhandelingen;
  • Geen malaria-pillen hebt liggen;
  • Liever op skivakantie wil (alsof dat nog mogelijk is 😊).

Speloordeel

  • Materiaal: 9/10
  • Spelmotor: 8/10
  • Handleiding: 10/10
  • Spelplezier: 15/20
  • TOTAAL:  84 %

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.