1. Gegevens
- Minimum leeftijd: 14+
- Spelduur 20-30 minuten
- 2-4 spelers
- Spelauteur: Aaron Weisenblum en Norman Woods
- Uitgeverij: R&R games
- illustraties: Jenn Vargas
- Taal: Engels
- Jaar van eerste uitgave: 2014
2. “Magic van d’n Aldi”
- Spellcaster is een spel dat mij onder ogen is gebracht op een speldag van ’t Geel Pionneke. Zelf had ik er geen goed oog op. Ik vond de illustraties niet attractief en het thema leek mij uitgemolken: twee tovenaars nemen het tegen elkaar op. Gaap, niks nieuws onder de zon.
- Totdat we het speelden. Ik raakte gecharmeerd door de eenvoud van de regels, de rechtlijnigheid van het spel en de resem combinatiemogelijkheden van de toverspreuken. Zodanig dat ik het spel zelf aangeschaft heb.
Spellcaster is niet bijzonder mooi en ook niet bijzonder vernieuwend. De illustraties zijn okay maar zeker niet uitzonderlijk. - In dit spel neem je de rol op van een tovenaar die zijn concurrent tracht te overtroeven door al zijn energie-kristallen af te pakken (je begint met 10) of zelf als eerste vijftien magische saffieren te verzamelen. Het regelboekje beslaat 4 pagina’s. In je beurt heb je drie fases: effect automatische spreuken, 1 kaart trekken, twee acties doen. Die actiemogelijkheden zijn: nog een kaart trekken, een kaart leggen of het effect van een kaart uitvoeren. De kaarten komen in 4 soorten: rood-vechten, geel-genezen, groen-oproepen en blauw-toverij. Met rode kaarten roof je energie-kristallen, met geel krijg je erbij, met blauw verkrijg je saffierstenen en groen is om andere kaarten te manipuleren.
- Spellcaster is een geslaagde poging om de Magic the Gathering-ervaring terug te brengen in een set van 60 kaarten. Geen boosterdecks, geen kapitalen die je moet uitgeven voor zeldzame kaarten, geen uren die je moet spenderen om de effecten van kaarten juist toe te passen. Spellcaster is wat het is: 60 kaarten, 60 steentjes, 60 seconden om het uit te leggen. Het kost 24 euro en is gespeeld in 36 minuten. Dat is samen weer 60…
- Wil je voor een lage prijs en in korte tijd toch een beetje Magic-belevenis? Schaf je Spellcaster aan. Dit is een hoogvlieger inzake prijs/kwaliteitsverhoging.
- Zijn er minpunten? Ja, als je goede kaarten trekt, dan win je dit spel. Geluk speelt een rol. Het is wel zo dat door de variatie aan kaarten, dezelfde kaarten niet dezelfde slagkracht hebben in verschillende partijen. Dat heeft te maken met de combinaties.
In wezen is het een tweepersoonsspel. Er zijn wel regels voor 3 en 4 spelers. De 4-speler versie werkt en ik weet dat sommige mensen een voorkeur hebben voor die versie. Zelf hou ik het op 2.
Ook heb ik de indruk dat de startspeler een voordeel heeft. Daarom dat ik de startspeler in zijn eerste beurt stap 1 (kaart bijtrekken) laat overslaan. Voor de rest heb ik weinig aan te merken.
Behalve dit nog: dit spel spreekt mij aan omdat het mij amusement brengt. En dat mijn beste lezers, is de primaire functie van een bord- of kaartspel. - Spellcaster is “Magic van d’n Aldi”. Het kost veel minder en het smaakt als het merkproduct. Spellcaster ontbeert de diepgang en de achtergronden van Magic the Gathering. Dat zal voor sommigen een mankement zijn, voor mij is dat een pluspunt.
3. Koopadvies
Koop Spellcaster als jij…
- voor weinig geld en weinig tijd toch een Magic-belevenis wil
- posters van Gandalf, Harry Potter en Merlijn boven je bed hebt hangen
- een hebbedingetje zoekt dat onder de radar is gebleven van de lofbazuinen op Boardgamegeek
Laat dit spel liggen als je …
- gruwt van spellen waarin geluk een grote rol speelt
- moeite hebt met Engelstalige kaarten
- een poster van Einstein boven je bed hebt hangen
4. Speloordeel
- Materiaal: 7/10
- Spelmotor: 7.5/10
- Handleiding: 7/10
- Spelplezier: 16/20
- TOTAAL: 75 %